2024.04.19. - Emma

Hullákkal kereskednek

Hátborzongató piacra specializálódott amerikai cégekrõl számolt be a CNBC. A tudósítás szerint több olyan társaság is mûködik, amely holttestekkel kereskedik, mégpedig olyanokéval, akik a testük haláluk utáni felhasználására életükben nem adtak engedélyt. Az emberi szövetekre szüksége van az orvostudománynak, ám az ilyen irányú kereslet immár meghaladja a "kínálatot", ezzel magyarázható az illegális tevékenység térnyerése.
A tudósítás megjegyzi, hogy amennyiben egy ilyen "hullabróker" cég az USA-ban alapítana vállalkozást, hogy kutatási vagy oktatási célra értékesítsen testrészeket, nem számíthat arra, hogy bárki is ellenõrziné, legális forrásból szerzi-e be a holttesteket. A szövetbankokat ugyan vizsgálja az amerikai élelmiszer- és gyógyszerhatóság, az FDA, de csak olyan szempontból, hogy a kórházi felhasználásra kerülõ testrészek nem hordoznak-e kórokozókat.

A CNBC a jelenség kapcsán a donortestekhez legálisan, azaz az elhunytak engedélyével hozzájutó, a testrészeket egészségügyi intézményeknek, vállalkozásoknak értékesítõ cégek között nézett szét. Megállapította, hogy minden holttest, amely bekerül ebbe a rendszerbe, a kinyerhetõ testrészek állapotától, számától, azaz a felhasználás módjától függõen 10-100 ezer dollár (közel 2-20 millió forint) bevételt hozhat a kereskedõknek.

Ezen a legális piacon egy gerinc - amelyet a sebészek fõként ortopédiai implantátumok tesztelésére használhatnak fel - 900 dollárt ér, míg az alkarért és a kézért - amely a bonyolult sebészeti beavatkozások gyakorlására lehet alkalmas - 385 dollárt kérnek. A vállak, mivel meglehetõsen nehéz eltávolítani és preparálni, drágábbak, 500 dollárba is belekerülnek.

Ugyanennyit kóstál a szív is, amelyet - más belsõ szervekkel együtt - gyakorlásra és új technikák kifejlesztésére használhatnak fel a sebészek. Hasonló a helyzet a 300-500 dollárért árult vesékkel is.

Tíz-húszszor ennyibe, hatezer dollárba kerül egy pár szaruhártya, aminek átültetésével a betegségek (leggyakrabban gyulladások, degenerációk, sérülések) miatt átlátszatlanná vált szaruhártya pótolható. Jobbára átültetési céllal adják-veszik az Achilles-inakat is, ezerdolláros áron.

A szaruhártyához hasonló ára van a sértetlen emberi fejnek is, amelynek leginkább az új eljárásokat gyakorló traumatológusok és a plasztikai sebészek veszik hasznát. A tizedennyibe, 600 dollárba kerülõ agyat alapvetõen az idegsebészek használják, az agyat ért sérülések kezelésének, valamint a tumoreltávolítás gyakorlására.

A törvényi elõírások szerint a szerv-beszerzõ szervezeteknek nonprofit vállalkozásnak kell lenniük, ami azzal jár, hogy pénzügyi adataik nyilvánosak.

Az ortopédsebészek a 650 dollárért megvásárolható térdeken - és egyéb ízületeken - a lehetõ legkisebb beavatkozással járó sebészeti technikákat gyakorolhatják be. A csontokat sem dobják ki, finomra õrölve a fogászatban használják fel.