2024.04.25. - Márk

Boszorkányüldözés áldozatai a szegény nõk Nepálban

Egyetlen év alatt az alacsonyabb kasztokból származó, szegény nõk százai kénytelenek kínzásokat elviselni Nepálban: a boszorkányüldözés, a babona és a diszkrimináció élõ jelenség a Himalája területén fekvõ országban.
Kalli Biszvokarma az "érinthetetlenek", vagyis a dalitok kasztjába tartozik, ez a szigorú hindu kasztrendszer legalsó foka. Szomszédai két napon keresztül tartották fogva, a legválogatottabb kínzásokat kellett elviselnie, míg végül megtört, "bevallotta", hogy boszorkány, és hogy megbetegített egy tanárt. Esete sajnos nem egyedi.

Emberi jogi aktivisták szerint az ilyen boszorkányüldözések tetteseit ritkán állítják bíróság elé. A rendõrség a dalit nõk üldözését falun belüli ügyekként kezeli.

Bár Madhav Kumar nepáli kormányfõ elmondta, 2010-ben véget akarnak vetni a nõk elleni erõszaknak, a hatóságok sok ellenállásra számítanak. A babona ugyanis mélyen gyökerezik a nepáli társadalomban, legszörnyûbb formája pedig a boszorkányságba vetett hit - jelentette ki Szarva Dev Praszad Odzsha nõkkel és szociális kérdésekkel foglalkozó miniszter.

A WOREC helyi nõjogi csoport szerint az elmúlt két évben legalább 82 nõt kínoztak meg boszorkányság okán. Szóvivõjük elmondása szerint azonban ennél sokkal több nõt ért testi és lelki bántalmazás. A babona többnyire csupán ürügyként szolgál a nõk zaklatásához. Általában gazdaságilag és szociálisan sérülékeny nõket kínoznak, akik könnyen válnak áldozattá.

Bár a nepáli törvények tiltják a nõk elleni erõszakot, ennek nagyon ritkán sikerül érvényt szerezni, különösen marginális csoportok esetében.