2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Terjed a gyerekek rituális feláldozása Ugandában

Szaporodnak a rituális gyilkosság formájában végrehajtott emberáldozatok Ugandában: leggyakrabban gyerekeket ölnek meg, akiknek szerveit vagy levágott testrészeit kuruzsláshoz és varázsláshoz használják fel.
Tavaly csúcsot döntött a rituális gyilkosságok ismert áldozatainak száma. Legalább 15 gyerekkel és 14 felnõttel végeztek, míg 2007-ben mindössze három ilyen esetrõl szerzett tudomást a rendõrség. A nem hivatalos adatok jóval magasabbak: 2009-ben 154 gyanúsítottat vettek õrizetbe és 50 került bíróság elé a sajátos bûncselekmény miatt.

A probléma olyan méreteket öltött, hogy tavaly a rendõrségen belül létrehoztak egy különleges egységet az emberáldozatok megelõzésére és felderítésére. Az Egyesült Államok 500 ezer dollárral (97,3 millió forinttal) járult hozzá 2000 ugandai rendõr kiképzéséhez, akik csak az emberkereskedelemmel összefüggõ bûncselekményeken dolgoznak, beleértve a rituális gyilkosságokat is.

Az emberáldozatok végigkísérték a történelmet, és számos országban még ma is elõfordulnak, többek között Indiában, Indonéziában, Dél-Afrikában, Gabonban és Tanzániában. Az egyik ugandai kuruzsló a jelenséget magyarázva a Bibliára, a Teremtés Könyvére utalt, amikor Isten azt kérte Ábrahámtól, hogy áldozza fel fiát.

A rendõrség két okra vezeti vissza a rituális gyilkosságok elszaporodását Ugandában. A tett egyrészt abból a hiedelembõl táplálkozik, hogy az emberi szervekbõl készült csodaszer gazdagságot hozhat. Másrészt az egyre népszerûbb nigériai filmek áradata is szítja elkövetését. Ezekben a filmekben gyakoriak az erõszakos jelenetek, és történetük meglehetõsen egyszerû: a család meggazdagodik, miután feláldozott egy embert.

Jogászok egy harmadik okra is rámutattak. Szerintük számos esetben elszegényedett szülõk vagy rokonok ajánlanak fel pénzért gyerekeket a vajákos embereknek.

A helyi gyermekvédelmi szervezet (ANPCCAN) szóvivõje szerint "csodálatos" jogszabályokat hoztak a gyerekek védelmében, de betartatásukhoz hiányzik a politikai akarat. Sokan panaszkodnak korrupcióra, a nyomozás lassúságára és a "tespedt" bíróságok érzéketlenségére. A csaknem 30 tavalyi áldozat dacára még egyetlen vádemelés sem történt, utoljára 2007-ben született ítélet rituális gyilkosság ügyében.

A szülõk ezért más módszerekhez folyamodnak, hogy megóvják gyermekeiket. Sokan körülmetéltetik csemetéiket vagy kifúratják a fülüket, mert a varázslók az ilyen gyerekeket tisztátalannak tartják. Vannak, akik felnõtt kíséret nélkül már nem engedik el a kisdiákokat az iskolába.