2024.04.19. - Emma

Kötéltáncos rekordkísérlet a pekingi Madárfészekben

Két hónapon át, napi öt órán keresztül gyalogol a pekingi Madárfészek felett kifeszített kötélen Adili Wuxor, hogy ezzel a mutatványával döntse meg a drótkötélen való gyaloglás világrekordját.
A férfit Kínában a kötéltánc hercegének nevezik, eddig már öt Guinness-rekordot tudhat magáénak. A sportoló a hét elején kezdte 60 napig tartó mutatványát az olimpiára készült Nemzeti Stadionban a küzdõtér fölött 60 méter magasban, ahol naponta átlagosan 20 kilométert tesz meg a kötélen sétálva.

A 3,3 centiméter átmérõjû drótkötélen bemutatott látványelemek között szerepel a kézenállás, futás, táncolás, bekötött szemmel való gyaloglás, illetve az alvás, ha a szél erõssége a Beaufort-skála szerinti 6-os fokozat, azaz 40 kilométer/óra alatt marad.

Az akrobata a pihenõidõben és éjszakára is a magasban marad, a tetõn kialakított 9 négyzetméteres kabinban van az ideiglenes otthona.

Az ujgur származású Adili olyan családban nõtt fel, amelyben 430 éves hagyomány a kötéltáncolás. Elsõ kiemelkedõ teljesítményét 2002-ben érte el, amikor Peking külvárosában 25 napig élt egy drótkötélen, miközben összesen 123 óra 46 percet gyalogolt. Teljesítménye a rekordok könyvébe is bekerült.