2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Sorozatgyilkosságokról írt doktorit a sorozatgyilkos

A sorozatgyilkosságok lélektanát tanulmányozta doktori disszertációjához egy brit egyetemi kutató, akit az utóbbi évtizedek legsötétebb, állítólag kannibalizmussal is súlyosbított angliai sorozatgyilkossági ügyének gyanúsítottjaként vettek õrizetbe.
A 40 éves Stephen Griffiths pszichológust egyelõre három prostituált meggyilkolásának gyanújával tartják fogva. Griffithst bradfordi otthonában vették õrizetbe a nagy erõkkel kivonult fegyveres rendõri egységek.

A rajtaütés elõzményeként egy közeli kis folyóban emberi testrészeket talált egy járókelõ; ezekrõl a rendõrség hivatalosan megállapította, hogy egy prostituált feldarabolt maradványairól van szó. A 36 éves Suzanne Blamires eltûnését nemrég jelentették be, és azóta elõkerült egy biztonsági kamera felvétele, amelyen a hatóságok feltételezése szerint a néhai örömlány brutális meggyilkolása látható.

Rendõrség forrásai szerint a vérfagyasztó képsoron az látszik, amint valaki egy lakóház folyosóján egy fiatal nõt üldöz, majd leüti. A nõ elveszti eszméletét, a támadó egy idõre eltûnik a kamera látómezejébõl, ám nem sokkal késõbb visszatér - egy számszeríjjal, amellyel fejbe lövi tehetetlen áldozatát.

A felvétel Griffiths lakásának közelében készült, és a lakóház elborzadt gondnoka fedezte fel, amint rutinszerûen átnézte a kamera által rögzített házbeli eseményeket.

Rendõrség forrásai szerint a holttestet valószínûleg szamurájkarddal darabolták fel, mielõtt a maradványok a vízbe kerültek volna, és a detektívek állítólag olyan nyomokat is vizsgálnak, amelyek arra vallanak, hogy a gyilkos esetleg ehetett áldozata húsából.

Griffiths, akit két másik, korábban eltûnt bradfordi prostituált meggyilkolásával is gyanúsítanak, kriminológiából írja PhD-szakdolgozatát, és választott témakörén belül elsõsorban a sorozatgyilkosságok indítékaira összpontosít.

A Leeds szomszédságában fekvõ nyugat-yorkshire-i Bradford piroslámpás negyede nem elõször kerül a rendõrségi figyelem középpontjába. Itt kezdte "tevékenységét" Peter Sutcliffe, a "yorkshire-i hasfelmetszõ", aki 1975 és 1980 között 13 nõt ölt meg, köztük hármat Bradfordban.

Az egykori kamionsofõr általában kalapáccsal támadt áldozataira, akiket megerõszakolt, majd brutálisan összeszurkált.

A most 63 éves Sutcliffe-t 1981-ben fogták el, és jelenleg is egy börtön zárt pszichiátriai osztályán tartják, miután húsz életfogytiglant róttak ki rá.