2024.04.25. - Márk

Megtalálták az eltûnt magyart Írországban

Navan - Kórházban ápolják, de már jól van az a magyar állampolgár, akit egy hét kutatás után találtak meg az ír gárda mentõegységei egy Navanhoz közeli erdõs területen egy gödörben fekve - közölte egy helyi napilap szerdán.
Az ötvenéves férfi július közepén érkezett az ír városba. A barátai július 23-án jelentették az eltûnését a helyi hatóságoknak. Egyik ismerõse vette fel a kapcsolatot a családjával és a dublini magyar nagykövetséggel is. A The Meath Chronicle címû helyi napilap tájékoztatása szerint a férfi aznap sétálni indult, és a Bayne folyó partján látták utoljára.

A kutatásban, amelynek során a város környékét és a folyót is tüzetesen átvizsgálták, az ír gárda parti és vízi egysége is részt vett a polgárõrséggel karöltve. Az eltévedt magyart végül július 30-án találták meg egy bokrokkal erõsen benõtt területen a folyó gátjától nagyjából fél kilométernyire.

A férfi erõsen legyengült és zavart volt, mert már hét napja nem evett és nem ivott, amikor rátaláltak. Rövid ujjú pólót, farmernadrágot és sportcipõt viselt, s egy gödörben húzta meg magát. Fekete mûanyag szatyrokkal és a növényzettel igyekezett védekezni a hideg ellen - ismertette a lap.

A gárda egyik illetékese szerint nagy szerencse, hogy éppen enyhe volt az idõjárás. Elmondta, hogy 14 éves szolgálati ideje alatt sok ember felkutatásában részt vett már, de még nem találkozott ilyen esettel. "Élve megtalálni valakit hét nap után - igazán jó befejezés volt mindenki számára" - fogalmazott.

A szerencsésen megmenekült embert egy navani kórházba szállították, ahol jelenleg is tartózkodik az újságcikk szerint.