2024.04.17. - Rudolf

Csaknem 40 éven át pincében rejtegetett testvérpár

Bét-Avva - Csaknem negyven éven át pincébe zárva tartotta két szellemi fogyatékos gyerekét egy palesztin házaspár Izraelben, mert szégyellte õket és attól félt, hogy ha kiderül létezésük, nem tud jól házasodni egészséges gyerekük.
A két szülõ unokatestvér. Arab közösségekben gyakori a közeli vérrokonok, elsõfokú unokatestvérek házassága, hogy a családi örökség egyben maradjon. Nagyon röstellt következményként azonban nem ritka a szellemileg fogyatékos utód, akinek egészséges testvérétõl is idegenkednek, és nem szívesen házasodnak velük, attól tartva, hogy terhelt utódai lesznek.

A pincébe zárt testvérek a palesztin hatóság razziájának köszönhetik szabadulásukat: a rendõrség nem utánuk kutatott, hanem fegyveres politikai szélsõségeseket, bûnözõket és kábítószert keresett, ám a házat átvizsgálva felfigyelt némi szokatlan zajra, majd feltárta a két - immár felnõtt, 42 és 38 éves nõ és férfi - testvér rejtekét. A helyiségekben - kettõt kapott a páros - irgalmatlan bûz volt, a férfi ruhátlanul, nõvére egy szál ingben csodálkozott a rendõrökre. Egyikük sem beszél.

Felfedezésük után megfürdették õket, tiszta ruhát adtak rájuk és celláikat is kitakarították, ám a szag maradt. Egyelõre továbbra is "otthon" vannak, hogy mi lesz a sorsuk, még nem tudni. Apjukat õrizetbe vették. A 63 éves férfi azzal mentegetõzött, hogy õ csupán meg akarta óvni szellemileg fogyatékos gyermekeit a világ gúnyolódásától.