rss
bohócdoktor vizit szja 1%
 • Hullákkal kereskednek

 • Share on Tumblr

  Hátborzongató piacra specializálódott amerikai cégekrõl számolt be a CNBC. A tudósítás szerint több olyan társaság is mûködik, amely holttestekkel kereskedik, mégpedig olyanokéval, akik a testük haláluk utáni felhasználására életükben nem adtak engedélyt. Az emberi szövetekre szüksége van az orvostudománynak, ám az ilyen irányú kereslet immár meghaladja a "kínálatot", ezzel magyarázható az illegális tevékenység térnyerése.

  A tudósítás megjegyzi, hogy amennyiben egy ilyen "hullabróker" cég az USA-ban alapítana vállalkozást, hogy kutatási vagy oktatási célra értékesítsen testrészeket, nem számíthat arra, hogy bárki is ellenõrziné, legális forrásból szerzi-e be a holttesteket. A szövetbankokat ugyan vizsgálja az amerikai élelmiszer- és gyógyszerhatóság, az FDA, de csak olyan szempontból, hogy a kórházi felhasználásra kerülõ testrészek nem hordoznak-e kórokozókat.

  A CNBC a jelenség kapcsán a donortestekhez legálisan, azaz az elhunytak engedélyével hozzájutó, a testrészeket egészségügyi intézményeknek, vállalkozásoknak értékesítõ cégek között nézett szét. Megállapította, hogy minden holttest, amely bekerül ebbe a rendszerbe, a kinyerhetõ testrészek állapotától, számától, azaz a felhasználás módjától függõen 10-100 ezer dollár (közel 2-20 millió forint) bevételt hozhat a kereskedõknek.

  Ezen a legális piacon egy gerinc - amelyet a sebészek fõként ortopédiai implantátumok tesztelésére használhatnak fel - 900 dollárt ér, míg az alkarért és a kézért - amely a bonyolult sebészeti beavatkozások gyakorlására lehet alkalmas - 385 dollárt kérnek. A vállak, mivel meglehetõsen nehéz eltávolítani és preparálni, drágábbak, 500 dollárba is belekerülnek.

  Ugyanennyit kóstál a szív is, amelyet - más belsõ szervekkel együtt - gyakorlásra és új technikák kifejlesztésére használhatnak fel a sebészek. Hasonló a helyzet a 300-500 dollárért árult vesékkel is.

  Tíz-húszszor ennyibe, hatezer dollárba kerül egy pár szaruhártya, aminek átültetésével a betegségek (leggyakrabban gyulladások, degenerációk, sérülések) miatt átlátszatlanná vált szaruhártya pótolható. Jobbára átültetési céllal adják-veszik az Achilles-inakat is, ezerdolláros áron.

  A szaruhártyához hasonló ára van a sértetlen emberi fejnek is, amelynek leginkább az új eljárásokat gyakorló traumatológusok és a plasztikai sebészek veszik hasznát. A tizedennyibe, 600 dollárba kerülõ agyat alapvetõen az idegsebészek használják, az agyat ért sérülések kezelésének, valamint a tumoreltávolítás gyakorlására.

  A törvényi elõírások szerint a szerv-beszerzõ szervezeteknek nonprofit vállalkozásnak kell lenniük, ami azzal jár, hogy pénzügyi adataik nyilvánosak.

  Az ortopédsebészek a 650 dollárért megvásárolható térdeken - és egyéb ízületeken - a lehetõ legkisebb beavatkozással járó sebészeti technikákat gyakorolhatják be. A csontokat sem dobják ki, finomra õrölve a fogászatban használják fel.


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • 11 szerelvény ment át a lány testén

  A 25 éves nõ mûlába beszorult a sínek közé. Arabell Lin a sínek között akart átmenni a New York-i metró területén. Balszerencséjére azonban a mûlába beszorult, képtelen volt kiszedni, közben pedig jött egy szerelvény.

 • Terjed a gyerekek rituális feláldozása Ugandában

  Szaporodnak a rituális gyilkosság formájában végrehajtott emberáldozatok Ugandában: leggyakrabban gyerekeket ölnek meg, akiknek szerveit vagy levágott testrészeit kuruzsláshoz és varázsláshoz használják fel.

 • 31 ujjú kisfiú

  A kínai kisfiúnak egy génmutáció miatt van 15 ujja a kezén és 16 a lábán. Összesen 31 ujja van a hatéves kisfiúnak, azonban nem világrekorder szeretne lenni. Egy mûtéttel valószínûleg sikerült az orvosoknak megoldani, hogy kezein és lábain is 10-10 ujja legyen, mint normális esetben.

 • Macskaeledelen élte túl anyja halálát a 2 éves fiúcska

  Sacramento - Hat napon át macskaeledelt eszegetve élte túl anyja halálát egy 2 éves fiúcska az Egyesült Államokban.

 • Megnémult az öccse agyonverését végignézõ kisfiú

  Szörnyû traumán esett át a 6 esztendõs Emilian. A 6 esztendõs kisfiú, amellett, hogy õt is megverték, szemtanúja volt 3 évvel fiatalabb öccse meggyilkolásának.

 • Kizuhant az erkélyrõl, és fémkerítés fúródott a fejébe, de túlélte

  Csodával határos módon életben maradt az a fiatal New York-i férfi, aki kizuhant egy épület harmadik emeleti erkélyérõl, és fejébe egy kerítése fémtüskéje fúródott.

 • Alvajárva lõtte meg magát

  Alvajárás közben lõtte meg magát egy férfi az Egyesült Államokban.

 • Vall és tagad a lefagyasztott bébik anyja

  Siegen - Különös rajtot vett kedden a németországi Wendenben tavasszal egy fagyasztóban felfedezett három halott csecsemõ anyjának büntetõpere: a 44 éves asszony egyfelõl elismerte, hogy õ tette az újszülötteket a hûtõládába, ugyanakkor tagadta, hogy meg akarta volna ölni õket.

  Az egész Németországot megdöbbentõ bûntettre májusban úgy derült fény, hogy a különben férjes és három felnõtt gyermekével együtt élõ anya családtagjai pizzát kerestek a pincei fagyasztóban, ahol rábukkantak a három, törülközõbe burkolt bébire.

 • Sorozatgyilkosságokról írt doktorit a sorozatgyilkos

  A sorozatgyilkosságok lélektanát tanulmányozta doktori disszertációjához egy brit egyetemi kutató, akit az utóbbi évtizedek legsötétebb, állítólag kannibalizmussal is súlyosbított angliai sorozatgyilkossági ügyének gyanúsítottjaként vettek õrizetbe.

 • Villám csapott az asztallapba

  Riga - Villámcsapás robbantott porrá egy konyhaasztallapot Litvániában.

 • Szexjáték a kamaszok közt - 5 lány esett teherbe

  Öt – 14 és 16 esztendõs – lengyel iskolás lány lett terhes azok után, hogy orgiát rendeztek. Állítólag ketten már meg is szülték gyermeküket.

 • Kampó fúródott a 13 éves kisfiú fejébe - túlélte az esetet

  Csupán két milliméteren múlott, hogy nem halt bele sérüléseibe az a 13 éves kínai fiú, akinek a koponyájába fúródott egy hatalmas vaskampó.

 • Repülõgép illemhelyén akarta lehúzni újszülöttjét egy indiai nõ

  Megdöbbentõ módját választotta egy fiatal indiai nõ, hogy megszabaduljon nem kívánt gyermekétõl: megpróbálta lehúzni újszülöttjét egy repülõgép illemhelyén.

 • Hatemeletnyit zuhant egy 4 éves fiú

  Kiesett a hatodik emeletrõl egy négyéves fiúcska Zágrábban, este történt balesetben a gyermek csupán csonttörést szenvedett.

 • 140 kilót 12 évesen

  Egy angol iskolás fiú szerezte meg a világ legerõsebb 12 évese címet, mert egy ifjúsági bodybuilding versenyen 140 kilót emelt, megdöntve az eddigi kevesebb mint 110 kilós rekordot.

 • Durva! Buszozott a halott utas

  Senkinek nem tûnt fel, hogy meghalt, így egy álló nap a buszon maradt egy holttest a németországi Magdeburgban.