rss
Adó 1 százalék felajánlással sokat segít! Válasszon EGY jó ügyet:
  állatmenhely, állatvédő, támogatás, adó 1 százalék, kutyaotthon, állatotthon  gyermekmentés, gyógyítás, adóbevallás, adó 1 százalék felajánlás, adóegyszázalék
A legapróbb adó 1 százalék támogatása is ÉLETET ment!
 • Négyszáz falusi kínai gyilkosa volt: fehérke

 • Share on Tumblr

  Délnyugat-Kína egy kis szegletében az esõs évszak beköszöntével évrõl évre rejtélyes okokból mintegy tucatnyi falusi embernek állt le hirtelen a szíve korától függetlenül.

  Az utóbbi harminc év körülbelül 400 halálesetéért minden bizonnyal egy ártalmatlannak tûnõ kicsiny gombafajta, a fehérke a felelõs - állapította meg öt év nyomozó kutatás után a kínai egészségellenõrzõ és -megelõzõ központ.

  Miután a rendszeres és nagyjából egy területre összpontosuló halálozások okának kiderítésével a helyi szakemberek nem tudtak megbirkózni, 2004-ben Pekinghez fordultak segítségért. A feladatot egy különleges ügyekre specializálódott járványtani "különítmény" kapta meg.

  A terepmunkát nehezítette, hogy az érintett faluban élõk saját nyelvjárásukat beszélik, ezért nehéz volt velük a kommunikáció. Gond volt az is, hogy a kis települések elszórtan helyezkedtek el az elhagyatott vidéken, a sûrû esõzések és földcsuszamlások korlátozták a közlekedést. Külön problémát jelentett a hegyvidéki temetkezési helyek kiválasztásának esetlegessége, az exhumálások, a boncolások lebonyolítása.

  A felderítés elsõ éve azonban már szûkítette a kört, a vizsgálatot végzõk kiderítették, hogy az áldozatok többsége felszíni vizet ivott, stresszérzékeny emberek voltak, és szerették a gombát. Mivel a halálesetek többsége - több mint 90 százaléka - júliusban vagy augusztusban, tehát a gombaszedés idõszakában következett be, a szakemberek ebbe az irányba haladtak tovább. 2005 végén már nyomatékosan figyelmeztették a falusiakat, hogy ne egyenek ismeretlen gombákat.

  A felhívásnak azonban nem volt könnyû eleget tenni Jünnanban, ahol a gombáknak közismerten széles választéka található vadon, az ott lakó családok rendszeresen járnak gombászni: a gomba hagyományosan része az étrendjüknek, ráadásul sokan eladásra gyûjtenek, mi több, exportra is kerül belõle.

  Már 2008-at írtak, amikor a nyomozó szakértõk viszonylag ismeretlen gombafajtára bukkantak néhány, az élõk sorából már távozott falusi otthonában. A gombát nemigen árulták a piacon, mivel "túl kicsi" volt - tudták meg. A tények fényében sürgõsen kampányt indítottak a lakosság figyelmeztetésére a gombaveszély miatt, aminek következményeként látványosan csökkent is a hirtelen szívleállás okozta halálesetek száma, az idén még egyetlen ilyenrõl sem érkezett hír.

  A rejtély azonban még nem teljesen oldódott meg, és maradt még munka a jövõre - nyilatkozta Robert Fontaine amerikai járványügyi szakértõ, aki ugyancsak szerepet kapott a kutatásban. A kísérletek azt mutatják, hogy a megtalált gombák valóban tartalmaznak bizonyos mennyiségû mérgezõ anyagot, de nem gondolják, hogy halálosak. A kínai kutatók most a méreg hatóanyagának pontos analizálásán dolgoznak, hogy biztonsággal megállapíthassák: valóban az e a felelõs a szívleállásokért.

  A kutatók feltevése szerint lehet még egy második elem. Az áldozatok nagy részénél ugyanis felfedezték, hogy szervezetükben túl sok volt a bárium, egy olyan nehézfém, amely felszívódik a gombákban. A délnyugat-kínai hirtelen halálesetek rejtélyének tökéletes megfejtése a minták laboratóriumi vizsgálatával folytatódik.


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Egész nap a buszozott a halott utas

  Senkinek nem tûnt fel, hogy meghalt, így egy álló nap a buszon maradt egy holttest a németországi Magdeburgban.

 • Mosógépbe rakta újszülõttjét a prostituált

  Brutális módon szabadult volna meg Olaszországban egy román prostituált újszülött gyermekétõl: férjével mosógépbe dugták a csecsemõt, rácsukták az ajtót, és hagyták, hogy a kicsi fulldokoljon. Az olasz rendõrök még idõben közbeléptek, és sikerült megmenteniük a csecsemõt.

 • Tévé ölt gyereket

  Graz - Szörnyethalt Ausztriában egy gyerek, mert rázuhant egy tévékészülék.

  A hétéves fiú egy pénztárcát próbált levenni a tévérõl, amely egy falipolcon volt a szülõi ház egy szobájában. Amikor a gyerek felnyúlt a tárcáért, a készülék rázuhant és maga alá temette. Olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínre érkezõ mentõk már nem tudták megmenteni. A szülõk sokkos állapotba kerültek, pszichológusok kezelik õket.

 • Nyolcszáz métert zuhant egy orosz nõ, de túlélte

  Nyolcszáz méteres zuhanást élt túl egy ejtõernyõs ugrásra vállalkozó orosz nõ, miután nem nyílt ki az ejtõernyõje.

 • 15 gyerekébõl egyet elfelejtett

  Letartóztattak egy 43 éves asszonyt az USA-ban, mert egy szupermarketben felejtette a kislányát.

 • Kis híján lefejezte magát a férfi - durva sztori! - fotóval!

  Nem sokon múlt, hogy a láncfûrésszel fejezze le magát egy brit fiatalember.

 • Kizuhant a 27. emeletrõl és ráesett a takaritónõ - mindketten meghaltak

  Két halálos áldozatot követelõ, meglehetõsen bizarr balesetrõl számolt be egy külföldi lap.

 • A 14 éves fiú valójában egy 31 éves nõ

  Az amerikai Missouri államban élõ 16 éves Lily egy buliban ismerkedett meg a nála egy fejjel alacsonyabb fiúval, Matt-tel, akirõl kiderült, hogy valójában nõ.

 • 17 kilós tumort operáltak ki egy 73 éves nõ méhébõl

  Összesen 17 kilogrammos daganatot kellett eltávolítaniuk az orvosoknak egy 73 éves nõbõl a budapesti Szent Pantelimon kórházban. A tumor évek óta gyarapodott a beteg méhében.

  A daganat terjedésével az idõs asszony teste egyre nagyobb lett, de nem tulajdonított jelentõséget neki, ugyanis azt hitte, hogy hízásnak indult. Végül már járni sem tudott, amikor végre kórházba került. A mûtõben 46 centiméter hosszú és 39 centiméter széles tumort távolítottak el belõle.

 • Öt évig élt golyóval a fejében, anélkül, hogy tudta volna

  Öt évig élt golyóval a fejében egy Németországban dolgozó lengyel férfi, aki azt állította, annak idején olyan részeg volt, hogy észre sem vette, amikor a lövedék eltalálta.

 • Gyermekkorától injekciózta droggal a lányát az anyja

  Ungvár - Gyermekkorától injekciózta saját kezûleg kábítószerrel saját lányát egy nõ a kelet-ukrajnai Makijivka városban.

 • Fejszámolásban verhetetlen arcok

  Lipcse - Alberto Coto a fejszámolás új világbajnoka. A 28 éves spanyol a német Jan van Koningsfeldet gyõzte le a Lipcsében rendezett döntõben.

 • Napsütéses idõben csapott villám a kislányba

  Britney Wehrle már tudja, milyen a derült égbõl villámcsapás, a saját bõrén tapasztalta.

 • Egy játék miatt halt meg a gyerekük

  Újabb értelmetlen haláleset, melynek köze van a játékiparhoz - és a szülõi felelõtlenséghez. Ezúttal azonban sajnos egy pár hónapos kisbaba lett áldozata "szülei" szenvedélyének. A hivatalos történet szerint a rendõrség letartóztatott egy házaspárt, miután hagyták éhen halni kisbabájukat.

 • Megmarta a pók a férfiasságát

  Bajba került egy kanadai turista, aki meztelenül fürdött egy új-zélandi tengerparti strandon, majd kifeküdt a homokra és elszundított - közölte a helyi média. A férfi arra ébredt, hogy nagy fájdalmai vannak. Kiderült, hogy valami megcsípte a péniszét, ami megduzzadt és tele volt vörös foltokkal.

 • Utak szélén hagyott testrészek

  London - Az utóbbi évek legbizarrabb gyilkossági ügyében nyomoznak a britek: a sötét ügy felderítésén dolgozó száznál is több rendõr és detektív ugyanannak a holttestnek a darabjait öt helyszínrõl szedte eddig össze.