rss
Adó 1 százalék felajánlással sokat segít! Válasszon EGY jó ügyet:
  állatmenhely, állatvédő, támogatás, adó 1 százalék, kutyaotthon, állatotthon  gyermekmentés, gyógyítás, adóbevallás, adó 1 százalék felajánlás, adóegyszázalék
A legapróbb adó 1 százalék támogatása is ÉLETET ment!
 • Négyszáz falusi kínai gyilkosa volt: fehérke

 • Share on Tumblr

  Délnyugat-Kína egy kis szegletében az esõs évszak beköszöntével évrõl évre rejtélyes okokból mintegy tucatnyi falusi embernek állt le hirtelen a szíve korától függetlenül.

  Az utóbbi harminc év körülbelül 400 halálesetéért minden bizonnyal egy ártalmatlannak tûnõ kicsiny gombafajta, a fehérke a felelõs - állapította meg öt év nyomozó kutatás után a kínai egészségellenõrzõ és -megelõzõ központ.

  Miután a rendszeres és nagyjából egy területre összpontosuló halálozások okának kiderítésével a helyi szakemberek nem tudtak megbirkózni, 2004-ben Pekinghez fordultak segítségért. A feladatot egy különleges ügyekre specializálódott járványtani "különítmény" kapta meg.

  A terepmunkát nehezítette, hogy az érintett faluban élõk saját nyelvjárásukat beszélik, ezért nehéz volt velük a kommunikáció. Gond volt az is, hogy a kis települések elszórtan helyezkedtek el az elhagyatott vidéken, a sûrû esõzések és földcsuszamlások korlátozták a közlekedést. Külön problémát jelentett a hegyvidéki temetkezési helyek kiválasztásának esetlegessége, az exhumálások, a boncolások lebonyolítása.

  A felderítés elsõ éve azonban már szûkítette a kört, a vizsgálatot végzõk kiderítették, hogy az áldozatok többsége felszíni vizet ivott, stresszérzékeny emberek voltak, és szerették a gombát. Mivel a halálesetek többsége - több mint 90 százaléka - júliusban vagy augusztusban, tehát a gombaszedés idõszakában következett be, a szakemberek ebbe az irányba haladtak tovább. 2005 végén már nyomatékosan figyelmeztették a falusiakat, hogy ne egyenek ismeretlen gombákat.

  A felhívásnak azonban nem volt könnyû eleget tenni Jünnanban, ahol a gombáknak közismerten széles választéka található vadon, az ott lakó családok rendszeresen járnak gombászni: a gomba hagyományosan része az étrendjüknek, ráadásul sokan eladásra gyûjtenek, mi több, exportra is kerül belõle.

  Már 2008-at írtak, amikor a nyomozó szakértõk viszonylag ismeretlen gombafajtára bukkantak néhány, az élõk sorából már távozott falusi otthonában. A gombát nemigen árulták a piacon, mivel "túl kicsi" volt - tudták meg. A tények fényében sürgõsen kampányt indítottak a lakosság figyelmeztetésére a gombaveszély miatt, aminek következményeként látványosan csökkent is a hirtelen szívleállás okozta halálesetek száma, az idén még egyetlen ilyenrõl sem érkezett hír.

  A rejtély azonban még nem teljesen oldódott meg, és maradt még munka a jövõre - nyilatkozta Robert Fontaine amerikai járványügyi szakértõ, aki ugyancsak szerepet kapott a kutatásban. A kísérletek azt mutatják, hogy a megtalált gombák valóban tartalmaznak bizonyos mennyiségû mérgezõ anyagot, de nem gondolják, hogy halálosak. A kínai kutatók most a méreg hatóanyagának pontos analizálásán dolgoznak, hogy biztonsággal megállapíthassák: valóban az e a felelõs a szívleállásokért.

  A kutatók feltevése szerint lehet még egy második elem. Az áldozatok nagy részénél ugyanis felfedezték, hogy szervezetükben túl sok volt a bárium, egy olyan nehézfém, amely felszívódik a gombákban. A délnyugat-kínai hirtelen halálesetek rejtélyének tökéletes megfejtése a minták laboratóriumi vizsgálatával folytatódik.


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • 11 szerelvény ment át a lány testén

  A 25 éves nõ mûlába beszorult a sínek közé. Arabell Lin a sínek között akart átmenni a New York-i metró területén. Balszerencséjére azonban a mûlába beszorult, képtelen volt kiszedni, közben pedig jött egy szerelvény.

 • Élõ adásban akasztotta fel magát

  Felakasztotta magát otthonában egy 24 éves japán férfi, élõ, internetes adásban - közölték a japán hatóságok. A szigetország északi részén lévõ Szendai városban történt tragédia azután esett meg, hogy a férfi vitát folytatott az interneten az adás nézõivel, akik közül többen még buzdították is, hogy haljon meg.

 • Kilencemeletnyi zuhanást élet túl lommatracok révén

 • Döglött egér a sütiben

  Vicces állarcokat vagy egyéb mûanyag játékokat bármelyik zacskós rágcsálnivalóban lehet találni. Egy új-zélandi nõ azonban ettõl sokkal bizarrabb dolgot talált az zacskó alján: egy döglött egeret. Betty Lawrence a karácsonyi vacsora végeztével egy kis rágcsálnivalót szeretett volna kitenni az asztalra a családja elé. Azonban legnagyobb meglepetésére az egyik zacskóban egy döglött egeret talált.

 • Kampó fúródott a 13 éves kisfiú fejébe - túlélte az esetet

  Csupán két milliméteren múlott, hogy nem halt bele sérüléseibe az a 13 éves kínai fiú, akinek a koponyájába fúródott egy hatalmas vaskampó.

 • Apja koponyájával zsarolják a polgármestert

  Apja koponyájával zsarolva próbálnak rákényszeríteni egy polgármester Peruban, hogy ne induljon a helyközi választáson.

 • Sörre cserélte volna kisgyerekét

  Két üveg sörre cserélte volna három hónapos kislányát egy 24 éves férfi az Egyesült Államokban.

 • 200 forintért orális sex

  Rajtakaptak egy 8 éves kisfiút a Konstanca megyei Cobadin községben, amint épp orális szexben részesítette hasonló korú társát.

 • Felgyújtotta a férje péniszét - belehalt a sérüléseibe

  Brutálisan megtorolta férje félrelépését egy ausztrál nõ: benzint öntött a férfi péniszére, és meggyújtotta, áll a Libertatea internetes oldalán.

 • Villám csapott az asztallapba

  Riga - Villámcsapás robbantott porrá egy konyhaasztallapot Litvániában.

 • Barkácskéssel próbáltak meg lefejezni egy turistát Egyiptomban

  Barkácskéssel próbált meg lefejezni egy belga turistát Egyiptomban egy volt egyetemi docens.

 • Életben van egy halottnak hitt horvát nõ

  Életben találta a rendõrség azt a horvát nõt, akit egy hónappal korábban szülei felismertek egy holttestben, s ennek alapján halottnak nyilvánítottak.

 • Sorozatgyilkosságokról írt doktorit a sorozatgyilkos

  A sorozatgyilkosságok lélektanát tanulmányozta doktori disszertációjához egy brit egyetemi kutató, akit az utóbbi évtizedek legsötétebb, állítólag kannibalizmussal is súlyosbított angliai sorozatgyilkossági ügyének gyanúsítottjaként vettek õrizetbe.

 • A Vidám parkban erõszakolta meg a kisgyereket

  Az asszony eddig tisztázatlan okokból bízta gyermekét a férfira. Kétéves kislányt rontott meg egy családos férfi a floridai Disney-parkban.

 • Megbillogozta gyerekeit

  Megbillogozta gyerekeit tüzes vassal, ahogy a marhákat szokták, egy férfi az Egyesült Államokban, hogy erõsítse a családi köteléket.

 • Fejére szorult a lábos!

  Egy német kisfiú a fejébe húzott egy lábost, és úgy rászorult, hogy csak tûzoltók tudták levágni róla.