rss
Adó 1 százalék felajánlással sokat segít! Válasszon EGY jó ügyet:
  állatmenhely, állatvédő, támogatás, adó 1 százalék, kutyaotthon, állatotthon  gyermekmentés, gyógyítás, adóbevallás, adó 1 százalék felajánlás, adóegyszázalék
A legapróbb adó 1 százalék támogatása is ÉLETET ment!
 • Belehalt a szülésbe a 12 éves jemeni kislány

 • Share on Tumblr

  Három napig vajúdott a kislány, akit földmûves apja 11 évesen adott férjhez egy 24 éves férfihez. A gyerekanya végül elvérzett, csecsemõje meghalt. Az arab világ legszegényebb országában a lányok negyedét még 15 éves koruk elõtt férjhez adják: az ok az iskolázatlanság és a szegénység.

  A 12 éves Fawziya Abdullah Youssef szervezete pénteken adta fel a küzdelmet, miután három napig próbálta megszülni gyermekét a jemeni fõvárostól, Sanaatól 225 kilométerre lévõ Hodeida tartományban. A kislány végül elvérzett, és születendõ gyermeke is belehalt a szülésbe. Az esetrõl a Siyaj emberjogi szervezet értesítette a médiát, akik arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy az arab világ legszegényebb országának számító, 23 milliós népességû Jemenben a mai napig törzsi szokásoknak rendelik alá a gyerekek sorsát.

  A kislánnyal is ez történt: mindössze 11 éves volt, amikor apja hozzáadta egy Szaúd-Arábiában napszámosként dolgozó 24 éves férfihoz. A gyermekek jogainak érvényesítéséért küzdõ humanitárius szervezet vezetõje, Ahmed al-Quarizi elmondta, akkor értesült a kislány esetérõl, amikor õ már vajúdva feküdt a kórházban. "Ez csak egyetlen abból a rengeteg esetbõl, amelyek még ma is elõfordulnak Jemenben.

  Az ilyen kiskorú lányok férjhez kényszerítésének oka az oktatás és a felelõsség hiánya" - véli al-Quaziri, hozzátéve, az elszegényedett családok sokszor szabályosan eladják kiskorú lányaikat a pénzes férfiaknak. Szintén nagymúltú törzsi szokás, hogy már csecsemõkorban odaígérik a gyermeket, abban a reményben, hogy ez majd megóvja majd õket a tiltott kapcsolatoktól.

  A gyermekvédelmi emberjogi szervezetnek nem áll rendelkezésére pontos statisztika arról, évente hány gyerekmenyasszonyt adnak férjhez, de a Szociális Minisztérium egyik legfrissebb felmérése szerint a lányok több mint negyede még 15 éves kora elõtt férjhez megy.

  A kislánymenyasszonyok kérdése két évvel ezelõtt került reflektorfénybe, amikor a tízéves Nujood Ali bírósághoz fordult, kérve, hogy válasszák el õt harmincas férjétõl. A kislány sikerrel járt, elválhatott, esete pedig felhívta a törvényhozók figyelmét arra, hogy próbálják meg végre jogi szabályozással elejét venni ennek a gyakorlatnak.

  Idén februárban a parlament elé is terjesztettek egy törvényjavaslatot, amely a házasság alsó korhatárát 17 évben szabja meg, de ezt ellenzõi azzal utasítják el, hogy ellenkezik az iszlám elveivel. A törvényt a jemeni elnök még nem hagyta jóvá, az iszlamisták nyomására visszakerült a parlament alkotmányügyi bizottságához átdolgozásra.


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Hullával az autóban kocsikázott

  Halottat fuvarozott hónapokon át autójában az Egyesült Államokban egy nõ.

 • Lefejezték a szomszéd gyerekét!

  Õrizetbe vettek Indiában tegnap egy párt, amelynek tagjait azzal gyanúsítják, hogy feláldozták szomszédjuk 3 éves gyermekét olyan okkult szertartás során, amelynek célja éppen a gyermekáldás elõidézése lett volna.

 • Durván drágítják az ajándékozást a bankok

  Alig villognak akciós ajánlatok a banki honlapokon a karácsonyi vásárlási szezon kezdetén, de azért a költekezést ösztönzõ hitelkonstrukciókat nem nehéz megtalálni. Fedezet nélküli hiteleket 18-38 százalékos THM mellett kaphatunk, de ha jelzálogot jegyeztetünk be lakásunkra, a mutató 6-8 százalékosra csökken. A bankok a svájcifrank-alapú hitelek felé terelik ügyfeleiket, és csaknem mindegyik pénzintézet trükközik a THM-mel, így ajánlataik érdemben nem összevethetõk.

 • Kilencemeletnyi zuhanást élet túl lommatracok révén

 • Boszorkányüldözés áldozatai a szegény nõk Nepálban

  Egyetlen év alatt az alacsonyabb kasztokból származó, szegény nõk százai kénytelenek kínzásokat elviselni Nepálban: a boszorkányüldözés, a babona és a diszkrimináció élõ jelenség a Himalája területén fekvõ országban.

 • Késpengét operáltak ki egy férfi fejébõl

  Három éven át élt tíz centi hosszú késpengével a fejében egy férfi Brazíliában. A most 29 éves Edeilson Nascimento egy kocsmai verekedésben kapta a kést a fejébe.

 • Kizuhant az erkélyrõl, és fémkerítés fúródott a fejébe, de túlélte

  Csodával határos módon életben maradt az a fiatal New York-i férfi, aki kizuhant egy épület harmadik emeleti erkélyérõl, és fejébe egy kerítése fémtüskéje fúródott.

 • Öt évig élt golyóval a fejében, anélkül, hogy tudta volna

  Öt évig élt golyóval a fejében egy Németországban dolgozó lengyel férfi, aki azt állította, annak idején olyan részeg volt, hogy észre sem vette, amikor a lövedék eltalálta.

 • 150 métert zuhant, de túlélte

  Teljesen felépül sérüléseibõl Alcides Moreno ablaktisztító munkás, aki még decemberben zuhant le 150 méteres magasságból New Yorkban. Moreno alatt december 7-én szakadt le az szerkezet, amelyrõl egy manhattani felhõkarcolót tisztított. A férfi 150 métert zuhant, orvosai szerint végtagjai több helyen eltörtek, agyi, mellkasi és hasi sérüléseket szenvedett.

 • Beperelnek két hatéves gyereket New Yorkban

  Felelõsségre vonhatónak találta az egyik New York-i bíróság azt a két hatéves gyereket, akik biciklijeikkel elütöttek egy idõs hölgyet: a hölgy késõbb meghalt.

 • Sütõbe tette kisfiát - ez volt a büntetés

  Az eset Graniteville-ben történt. Az 52 éves James Moss arra kényszeríttette gyermekét, hogy másszon be a sütõbe, miután az pénzt lopott édesapjától.

 • 15 gyerekébõl egyet elfelejtett

  Letartóztattak egy 43 éves asszonyt az USA-ban, mert egy szupermarketben felejtette a kislányát.

 • Durvul a helyzet Kiskunhalason

  Kiskunhalason és Mélykúton is durva dolgok történtek az elmúlt 24 órában. Ám a rend éber õrei sem tétlenkedtek: már mindkét gyanúsítottat õrizetbe vették. Hétfõn délután Kiskunhalason egy lakásban valaki hasba szúrt egy helyi férfit, aki ennek következtében könnyû sérülést szenvedett. A rendõrök hamarosan elfogtak egy 35 éves kiskunhalasi férfit, aki megalapozottan gyanúsítható a cselekmény elkövetésével.

 • 4 éves gyerek lõtte le kistestvérét!

  Kritikus állapotban van az a Las Vegas-i csöppség, akit négyéves bátyja sebesített meg lõfegyverrel.

 • Sörre cserélte volna kisgyerekét

  Két üveg sörre cserélte volna három hónapos kislányát egy 24 éves férfi az Egyesült Államokban.

 • Feltámadt a halottnak hitt csecsemõ?

  A mexikói Tulancingo Kórházban halottnak nyilvánítottak egy koraszülött csecsemõt az orvosok, ám a kislány a temetésen felsírt.