rss
Adó 1 százalék felajánlással sokat segít! Válasszon EGY jó ügyet:
  állatmenhely, állatvédő, támogatás, adó 1 százalék, kutyaotthon, állatotthon  gyermekmentés, gyógyítás, adóbevallás, adó 1 százalék felajánlás, adóegyszázalék
A legapróbb adó 1 százalék támogatása is ÉLETET ment!
 • Belehalt a szülésbe a 12 éves jemeni kislány

 • Share on Tumblr

  Három napig vajúdott a kislány, akit földmûves apja 11 évesen adott férjhez egy 24 éves férfihez. A gyerekanya végül elvérzett, csecsemõje meghalt. Az arab világ legszegényebb országában a lányok negyedét még 15 éves koruk elõtt férjhez adják: az ok az iskolázatlanság és a szegénység.

  A 12 éves Fawziya Abdullah Youssef szervezete pénteken adta fel a küzdelmet, miután három napig próbálta megszülni gyermekét a jemeni fõvárostól, Sanaatól 225 kilométerre lévõ Hodeida tartományban. A kislány végül elvérzett, és születendõ gyermeke is belehalt a szülésbe. Az esetrõl a Siyaj emberjogi szervezet értesítette a médiát, akik arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy az arab világ legszegényebb országának számító, 23 milliós népességû Jemenben a mai napig törzsi szokásoknak rendelik alá a gyerekek sorsát.

  A kislánnyal is ez történt: mindössze 11 éves volt, amikor apja hozzáadta egy Szaúd-Arábiában napszámosként dolgozó 24 éves férfihoz. A gyermekek jogainak érvényesítéséért küzdõ humanitárius szervezet vezetõje, Ahmed al-Quarizi elmondta, akkor értesült a kislány esetérõl, amikor õ már vajúdva feküdt a kórházban. "Ez csak egyetlen abból a rengeteg esetbõl, amelyek még ma is elõfordulnak Jemenben.

  Az ilyen kiskorú lányok férjhez kényszerítésének oka az oktatás és a felelõsség hiánya" - véli al-Quaziri, hozzátéve, az elszegényedett családok sokszor szabályosan eladják kiskorú lányaikat a pénzes férfiaknak. Szintén nagymúltú törzsi szokás, hogy már csecsemõkorban odaígérik a gyermeket, abban a reményben, hogy ez majd megóvja majd õket a tiltott kapcsolatoktól.

  A gyermekvédelmi emberjogi szervezetnek nem áll rendelkezésére pontos statisztika arról, évente hány gyerekmenyasszonyt adnak férjhez, de a Szociális Minisztérium egyik legfrissebb felmérése szerint a lányok több mint negyede még 15 éves kora elõtt férjhez megy.

  A kislánymenyasszonyok kérdése két évvel ezelõtt került reflektorfénybe, amikor a tízéves Nujood Ali bírósághoz fordult, kérve, hogy válasszák el õt harmincas férjétõl. A kislány sikerrel járt, elválhatott, esete pedig felhívta a törvényhozók figyelmét arra, hogy próbálják meg végre jogi szabályozással elejét venni ennek a gyakorlatnak.

  Idén februárban a parlament elé is terjesztettek egy törvényjavaslatot, amely a házasság alsó korhatárát 17 évben szabja meg, de ezt ellenzõi azzal utasítják el, hogy ellenkezik az iszlám elveivel. A törvényt a jemeni elnök még nem hagyta jóvá, az iszlamisták nyomására visszakerült a parlament alkotmányügyi bizottságához átdolgozásra.


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • 18 kilós daganatot távolítottak el Miskolcon

  Ritka méretû, 18 kilogrammos daganatot távolítottak el egy 63 éves nõ hasából a miskolci városi kórház szülészeti osztályán.

 • Két évig koporsóba zártak egy férfit büntetésként

  Egy 72 éves férfi két évig volt kénytelen koporsóban élni, családja ugyanis így büntette, amiért nem volt hajlandó rájuk hagyományozni a farmját.

 • Fejére szorult a lábos!

  Egy német kisfiú a fejébe húzott egy lábost, és úgy rászorult, hogy csak tûzoltók tudták levágni róla.

 • Halálra égtek a kötödében

  Legalább 21 ember életét vesztette, több tucatnyian pedig megsérültek csütörtök éjjel egy kötödében kitört tûzben a bangladesi fõváros közelében.

 • Az ördög Maga

  Egy kínai anyókának szarv nõtt a fején, sõt, már egy második is kibújt. Teljesen olyan, mintha egy középkori ördög öltött volna testet benne.

 • Emberevéssel gyanúsított sátánistákat vettek õrizetbe Ororszországban

  Õrizetbe vettek nyolc feltételezett sátánistát Oroszországban, mert a gyanú szerint megöltek négy tizenévest és ettek a tetemükbõl.

  A Komszomolszkaja Pravda szerdai tudósítása szerint az áldozatok 16 és 17 év közöttiek, három lány, a negyedik fiú. A gyanúsítottak egy vidéki házba csalták õket az ország nyugati részén, a Volga-parti Jaroszlavl város közelében.

 • Vall és tagad a lefagyasztott bébik anyja

  Siegen - Különös rajtot vett kedden a németországi Wendenben tavasszal egy fagyasztóban felfedezett három halott csecsemõ anyjának büntetõpere: a 44 éves asszony egyfelõl elismerte, hogy õ tette az újszülötteket a hûtõládába, ugyanakkor tagadta, hogy meg akarta volna ölni õket.

  Az egész Németországot megdöbbentõ bûntettre májusban úgy derült fény, hogy a különben férjes és három felnõtt gyermekével együtt élõ anya családtagjai pizzát kerestek a pincei fagyasztóban, ahol rábukkantak a három, törülközõbe burkolt bébire.

 • Szomjan halt saját szemétlabirintusában egy idõs férfi

  London - Valószínûleg szomjan halt az a 74 éves brit férfi, aki Broughtonban, a lakásában felhalmozott szemétlabirintusban esett csapdába.

  A Daily Mail címû brit napilap beszámolója szerint Gordon Stewart olyan hatalmas mennyiségû hulladékot - dobozokat, bevásárlószatyrokat, törött bútort - gyûjtött össze otthonában, hogy csak egy sajátos "csatornarendszeren" közlekedhetett a helyiségek között.

 • Kirepült a szélvédõn a csecsemõ

  Kirepült a szélvédõn egy anyja ölében utazó másfél éves csecsemõ, amikor balesetet szenvedtek 120 kilométeres sebességgel haladó BMW-jükkel az M4-es autópályán. Anyja percekkel a baleset elõtt csatolta ki a babaülésbõl a gyereket, aki ötven métert repült az ölébõl.

  Angel Nguyen nem élte túl az autóbalesetet, amikor édesapja elvesztette az uralmat a kormány fölött az egyik autógumi defektje miatt.

 • Hullámsír

  A szokatlanul nagy, többméteres hullámok emberéletet követeltek a dél-kaliforniai partoknál.

 • Szerelmi bánat miatt levágta nemiszervét

  Annyira sokkolta a fiatal indonéziai férfit az a hír, hogy kedvese más férfihoz megy feleségül, hogy pszichésen összeomlott, és öncsonkítást hajtott végre, hogy bizonyítsa a nõ iránti hûségét.

 • Agyonütött egy gyereket a tévé

  London - Agyonnyomott egy kétéves kislányt a rázuhanó tévékészülék Angliában.

  A kétéves Karli Ann Watt valószínûleg meglökte a televíziót, amely ráesett, és agyonnyomta - számolt be kedden a brit rendõrség a még szombaton történt tragédiáról.

 • Megtalálták az eltûnt magyart Írországban

  Navan - Kórházban ápolják, de már jól van az a magyar állampolgár, akit egy hét kutatás után találtak meg az ír gárda mentõegységei egy Navanhoz közeli erdõs területen egy gödörben fekve - közölte egy helyi napilap szerdán.

 • Hét emeletet zuhant a négyéves kisfiú, de túlélte

  Egy 4 éves horvát kisfiú kiesett 7. emeleti lakásuk ablakán, de a szerencsének köszönhetõen túlélte a zuhanást.

 • Tévé ölt gyereket

  Graz - Szörnyethalt Ausztriában egy gyerek, mert rázuhant egy tévékészülék.

  A hétéves fiú egy pénztárcát próbált levenni a tévérõl, amely egy falipolcon volt a szülõi ház egy szobájában. Amikor a gyerek felnyúlt a tárcáért, a készülék rázuhant és maga alá temette. Olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínre érkezõ mentõk már nem tudták megmenteni. A szülõk sokkos állapotba kerültek, pszichológusok kezelik õket.

 • Beperelnek két hatéves gyereket New Yorkban

  Felelõsségre vonhatónak találta az egyik New York-i bíróság azt a két hatéves gyereket, akik biciklijeikkel elütöttek egy idõs hölgyet: a hölgy késõbb meghalt.