2021.01.23. - Zelma, Rajmund

Durva összecsapás Párizs elõvárosaiban

Durva összecsapás Párizs elõvárosaiban
Az éjjel közel hatvan rendõr sérült meg - közülük öten súlyos sérüléseket szenvedtek - a Párizs külvárosában, Val d'Oise-ban folytatott összecsapásokban. Hétfõn éjjel sem enyhült a feszültség, amely egyébként hosszú évekre tekint vissza. A zavargások tovább terjedtek a szomszédos települések felé: Garges-lès-Gonesse, Goussainville, Ermont-Eaubonne, Cergy, Sarcelles et Gonesse szintén tüzet fogott. A sérült karhatalmi erõk ellátására valóságos tábori kórházat állítottak fel.
Egy pénzintézet, egy polgármesteri hivatal és egy iskola épületében keletkeztek károk, miután gyújtóanyaggal dobálták meg azokat. Sarcelles-ben egy szupermarket és egy autó-szaküzlet esett áldozatul. Más helyszíneken a "szokásos" autógyújtogatásra került sor. Hat személyt sikerült elfogni. A fiatalok, akik közül néhányan valószínûleg a tíz éves kort sem érik el, ha a rendõrök épp elég távol vannak, gyorsan lefényképezik egymást a mobiljukkal az autó tetején vagy egy felgyújtott objektum mellett.

Villiers-le-Bel területén az elsõ összetûzések 19 órakor kezdõdtek. A település alacsony kockaépületekbõl áll, a rendõrök számára valódi labirintus, amelyben körülbelül 200 fiatalkorúval csaptak össze. A Molotov-koktélokra legtöbbször könnygáz-gránátokkal válaszoltak a karhatalom részérõl. Emellett utcakövek, petárdák és tüzijáték-rakéták repültek a rendõrök felé.

E helyszínen egy kamion és egy rendõrségi autó égett el más személyautók mellett az éjjel, az óvoda és a könyvtár épületérõl nem szólva. A szociális ellátóközpontot kirabolták. A lakosok egy része az ablakokban könyökölve követte az égõ szemetesek által megvilágított utcákon folyó küzdelmet, tehetetlenül és hitetlenkedve. Már éppen úgy látszott, hogy visszatér a nyugalom a városba: a korábban a rendõrautóval való ütközésben elhunyt fiatalok családja 18:30-kor gyûlt össze egy közösségi házban.

Az egyik áldozat apja személyes levélben hívott fel a nyugalomra. Francois Fillon miniszterelnök felhívta a két családot, hogy biztosítsa õket, mindent megtesz az ügy tisztázása érdekében. Nicolas Sarkozy Pekingbõl kérte a béke helyreállítását és azt, hogy bízzák az igazságszolgáltatásra a felelõsség megállapítását. A két fiatal, Larami és Moushin (16 és 15) a robogójukkal ütköztek neki a rendõrség egy autójának.

Korábban összesen ötszáz fiatal vonult fel, kapucnit húzva és sálakkal eltakarva arcukat, hogy csendes tüntetésen vigyék végig elhunyt társaik képét. A rendõrség szerint a résztvevõk többsége a korábbi harcokban sem maradt tétlen.