rss
bohócdoktor vizit szja 1%
 • Húszpercenként végeznek illegális abortuszt Uruguayban

 • Share on Tumblr

  Húszpercenként végeznek titokban abortuszt Uruguayban, ahol a terhességmegszakítást a törvény tiltja - derül ki egy nõkkel és egészséggel foglalkozó civil szervezet (MYSU) jelentésébõl.

  A 3,5 millió lakosú dél-amerikai országban a terhesség mûvi megszakításának legelterjedtebb gyakorlata a gyomorfekély megelõzésére is használt mizoprosztol bevétele, amivel viszont "komoly egészségügyi kockázatnak teszik ki magukat a nõk" - hívta fel a figyelmet Daniela Goichea, a MYSU szóvivõje az EFE hírügynökségnek nyilatkozva.

  A jelentésben közölt adatok szerint Uruguayban évente 33 ezer nõ fordul ehhez a veszélyeket is magában rejtõ terhességmegszakítási módszerhez, sokaknak pedig nem is sikerül teljesen az abortusz végrehajtása, és nagyon erõs vérzéssel kerülnek kórházba.

  A terhesség mûvi megszakítását tiltó 1938-as uruguayi törvényt a parlament 2008-ban - egy, a szexuális és a szabad gyermekvállaláshoz való jogokról szóló jogszabály elfogadásával - hatályon kívül akarta helyezni, ezt azonban az akkori elnök, az eredeti végzettsége szerint orvos Tabaré Vázquez megvétózta. A szocialista politikus azzal érvelt, hogy azokban az országokban, ahol legalizálták az abortuszt, tovább nõtt a mûvi vetélések száma, ez pedig elkerülendõ.

  A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a dél-amerikai ország lakosságának 63 százaléka támogatná az abortusz engedélyezését, amelyet a mostani törvényhozástól várnak, mivel erre választási programjában ígéretet tett a márciusban hivatalba lépett elnök, José Mujica.

  A probléma megoldására a parlament már kidolgozott két törvényjavaslatot, amelyeket majd az elkövetkezõ két hétben vitatnak meg a honatyák.

  A jelenlegi kormány tevékenységének egyik eredményeként könyvelhetõ el, hogy hétfõn a törvényhozásban már elfogadtak egy határozatot, amely arra kötelezi az országban mûködõ segélyszervezeteket és kórházakat, hogy nyújtsanak felvilágosítást a fogamzásgátlással, illetve a nem kívánt terhességgel kapcsolatban.

  "Ez ugyan haladás, de nem eredmény. Amire most a legnagyobb szükségünk van Uruguayban, az egy törvény a 21. századi nõ számára, egy olyan jogszabály, amely végre garantálja, hogy ne legyenek többé nem kívánt gyerekek, illetve hogy a gyengébb nem tagjai ne tegyék kockára egészségüket és életüket" - hangsúlyozta Goichea.


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Iszonyat: Felakasztotta magát a kisfiú

  Szörnyû halált halt egy 10 éves fiú egy romániai faluban. A gyermek a lovak köteleivel és láncaival játszott, amikor véletlenül felakasztotta magát.

 • Öt évig élt golyóval a fejében, anélkül, hogy tudta volna

  Öt évig élt golyóval a fejében egy Németországban dolgozó lengyel férfi, aki azt állította, annak idején olyan részeg volt, hogy észre sem vette, amikor a lövedék eltalálta.

 • Vaskerítés nyársalt fel két tizenéves ukrán fiút

  Ungvár - Vasrudak nyársaltak fel két iskolásfiút a kelet-ukrajnai Poltava megye egyik falujában szerda este, amikor egy fáról hegyes végû kerítésbe zuhantak; mindkettõjüket a vasrudakra nyársalva szállították kórházba.

  A 10 és 12 éves fiú barackot szedett a házuk udvarán, amikor letört alattuk a fa ága. Mindketten úgy estek az alattuk lévõ kerítésbe, hogy két-két vasrúd fúrta át a testüket. A segítségükre sietõ szomszédok kivágták a kerítésnek azt a részét, amelyre felnyársalódtak, s úgy szállították õket a poltavai megyei kórházba - írta csütörtökön a kijevi Szegodnya címû napilap internetes kiadása.

 • Buszt emeltek le járókelõk egy terhes nõrõl, hogy megmentsék kisbabáját

  Elborzadt New York-i járókelõk emelték le az iskolabuszt egy terhes asszonyról, s ezáltal az orvosok megmenthették a kisbabát.

  A 33 éves Donnette Sanzt csütörtökön nyilvánították holttá, nem sokkal azután, hogy az orvosok császármetszéssel világra segítették gyermekét. A másfélkilós kisfiú válságos állapotban volt.

 • Hihetetlen, de igaz! - kéz nélkül vezet a kamionsofõr

  He Yuelin 9 éves volt, amikor játék közben egy bomba felrobbant a kezében. A férfi mindkét végtagját elveszítette a baleset következtében, így hivatalosan jogosítványt sohasem szerezhetett.

 • Poklok pokla a brazil börtönökben

  Brazíliaváros - Földi pokol uralkodik a brazil börtönökben, ahol évente legalább ezer foglyot gyilkolnak meg a rabtársak vagy a börtönõrök - vált ismertté egy kongresszusi bizottság vizsgálatából.

 • Borzalom! Gyerekek agyát ette!

  A délnyugat-kínai Qixian településrõl származó 29 esztendõs Wang Chaoxu igen rút szokásnak hódolt.

 • Kínai bõrcsizmától rohadt a lába! - képpel!!

  A Franciaországban élõ Veronique Homer a kórházban kötött ki egy egész hétre, miután súlyos bõrfertõzést kapott egy Kínában készült csizmától.

  Az asszony régi álma volt egy eredeti bõrbõl készült lábbeli, ehelyett kis híján amputálni kellett alsó végtagjait, mert a csizmában található mérgezõ anyagoknak köszönhetõen hatalmas fájdalmas kelések nõttek a lábfejére.

  Veronique csizma helyett egy jó ideig mezítláb kénytelen közlekedni.

 • Sörre cserélte volna kisgyerekét

  Két üveg sörre cserélte volna három hónapos kislányát egy 24 éves férfi az Egyesült Államokban.

 • Terjed a gyerekek rituális feláldozása Ugandában

  Szaporodnak a rituális gyilkosság formájában végrehajtott emberáldozatok Ugandában: leggyakrabban gyerekeket ölnek meg, akiknek szerveit vagy levágott testrészeit kuruzsláshoz és varázsláshoz használják fel.

 • Két hétig dugdosta halott férjét a házban

  Egy 72 esztendõs romániai özvegyasszony két héten át házában õrizte elhunyt férje holttestét.

 • Tizenöt hónaposan megölte nõvérét mosógéppel

  Mission Viejo (Kalifornia állam) - Akaratlanul megölte 4 éves nõvérét egy 15 hónapos fiúcska az Egyesült Államokba: a lány játékból bemászott a mosógépbe, öccse pedig bekapcsolta.

  A gép elöltöltõs, és egyetlen kapcsolóssal el lehet indítani, a gomb pedig csak fél méter magasan van. A kislány legalább két percig volt a vízzel teli gépben, mígnem anyja észrevette, mi történik.

 • Sorozat maszturbátort fogtak

  A svéd rendõrség egy igen szokatlan hívást kapott az éjszaka közepén. Egy nõ azért hívta fel õket, mert egy férfi a lépcsõházukban maszturbált.

 • 15 gyerekébõl egyet elfelejtett

  Letartóztattak egy 43 éves asszonyt az USA-ban, mert egy szupermarketben felejtette a kislányát.

 • Háromszor öngyilkos 24 órán belül

  Három különbözõ módon próbált véget vetni életének egy 31 éves férfi, mindhiába. A Galac megyei személy próbálkozásai sorra dugába dõltek.

 • Emberevéssel gyanúsított sátánistákat vettek õrizetbe Ororszországban

  Õrizetbe vettek nyolc feltételezett sátánistát Oroszországban, mert a gyanú szerint megöltek négy tizenévest és ettek a tetemükbõl.

  A Komszomolszkaja Pravda szerdai tudósítása szerint az áldozatok 16 és 17 év közöttiek, három lány, a negyedik fiú. A gyanúsítottak egy vidéki házba csalták õket az ország nyugati részén, a Volga-parti Jaroszlavl város közelében.