2024.03.29. - Auguszta

Négyen szenvedtek mandulamérgezést Svédországban egy téves recept miatt

Stockholm - Keserû tapasztalatokat szerezhettek mindazok, akik egy svéd gasztronómiai magazin receptje alapján túladagolták az almatortába dukáló keserûmandula mennyiségét.

A tortába két csipetnyi keserûmandula járt volna, ám a Matmagasinet címû folyóirat receptje szerint a javallott mennyiség 20 szem mandula volt.
Amikor a gasztronómiai magazin felfedezte a tévedést, azonmód írásban értesítette mind a ötvenezer elõfizetõjét, s megfelelõ tájékoztatót mellékelt az újságárusok által forgalmazott példányokhoz, figyelmeztetve az olvasót, hogy a keserûmandula mérgezési tüneteket okozhat.

"Úgy véltük, hogy ez elegendõ lesz, ugyanis nem hittük, hogy bárki elkészítheti vagy megeheti ezt a tortát: a túl sok mandula miatt ugyanis élvezhetetlenül keserûnek gondoltuk az édességet. Ráadásul nem is olyan könnyû ennyi keserû mandulára szert tenni" - nyilatkozta az esettel kapcsolatosan Ulla Cocke, a lap fõszerkesztõje.

Ám mint kiderült, a keserû édesség nem rettentette el a mindenre elszánt fogyasztókat: a lapnak négy olyan személyrõl van tudomása, akiknél egyértelmûen mérgezési tünetek - szédülés, fejfájás - alakultak ki.

Amikor világossá vált, hogy a négy személy a mérgezõ torta áldozatává vált, a kiadó visszahívta a lapnak az újságárusoknál lévõ tízezer példányát.

"Évente 1200 receptet közlünk és persze idõnként elõfordul, hogy a leírásban tévesen túl sok vaj, vagy túl kevés liszt szerepel, ám még soha hasonló nem fordult velünk elõ" - mondta Ulla Cocke.