2021.08.05. - Krisztina

Nem kap új májat a haldokló alkoholista fiú

Nem kap új májat a haldokló alkoholista fiú
A 22 éves Gary Reinbachnak már csak heteket jósoltak az orvosok, miután elmondták, életükben nem láttak az övéhez hasonlóan súlyos májzsugorodást.

A fiú bevallotta, 13 éves kora óta fogyaszt rendszeresen alkoholt, de csak tíz hete került elõször kórházba problémájával. Orvosai azt állítják, a szervezetét ért kár nagy része még a fiú tinédzserévei alatt keletkezett, mikor nem volt tisztában vele, mennyire káros, amit csinál.
A kórházból nem tudják elbocsátani, annyira súlyos az állapota. Többféle kezelésen túl van már, de egyik sem segített. Ha új májat kapna, 75 százalék esélye lenne a túlélésre, anélkül azonban csak 30.

„Gary nem tudta, mit csinál, mikor 13 éves volt.” – mondta édesanyja, a 44 éves Madeline Hanshaw.

Nem tudta, hogy ez történik 22 éves korára. Nem tudta, hogy akár bele is halhat. A barátai, akikkel együtt ivott, mind otthon vannak egészségesen.”

Orvosai vitatják ügyét, úgy vélik, kivételt kéne tenni alóla azt a szabályt tekintve, hogy a májtranszplantációra váróknak be kell bizonyítaniuk, nem fogyasztanak alkoholt, ha kikerülnek a kórházból.

Az utóbbi idõben egyre több 25 és 34 év közötti fiatal hal meg májzsugorodás miatt. A nõk még nagyobb veszélyben vannak, mint a férfiak, ugyanis nem ugyanúgy dolgozza fel szervezetük az alkoholt.