2020.11.26. - Virág

Húsevõ növények zabálják a husokat

Húsevõ növények zabálják a husokat
Óriási húsevõ növényt fedeztek fel, amik megesznek minden húst!

David Attenborough-ról nevezték el az a most felfedezett Fülöp-szigeteki növényt, ami kisebb emlõsöket is képes felfalni.

A húsevõ növények hatalmas, új képviselõjét fedezték fel a Fülöp-szigetek központi fennsíkján. A kancsókák legnagyobbjai közé tartozó faj akkora, hogy még patkányokat is képes csapdába ejteni. A botanikusok az ismert brit természetfilmesrõl, David Attenborough-ról nevezték el az új növényt.
Három kancsókaszakértõ, Stewart McPherson, Alastair Robinson és Volker Heinrich 2007-ben kelt útnak, hogy a Fülöp-szigeteki Victoria-hegyen megkeressék azt a nagy húsevõ növényt, amelyrõl 2000-ben két eltévedt misszionárius adott hírt.
Magasan él

A hatalmas kancsókára 1600 méteres magasságban bukkantak. A kancsókák húsevõ növények, számos alakjuk ismert, legalább hatszor alakultak ki egymástól függetlenül az evolúció folyamán. Egyeseknek ragadós a felülete, mint a légypapír; mások, mint a Vénusz légycsapója, összecsapják leveleiket a zsákmány körül. A kancsókák levelei tömlõvé módosultak, amelyekbe belerepülve a rovarok és más apró állatok csapdába kerülnek.

Az új fajnak a Nepenthes attenboroughii tudományos nevet adták, típuspéldányait a Palawani Állami Egyetem herbáriumában helyezték el. A fajt a Botanical Journal of the Linnean Society címû szaklapban írták le. McPherson elmondása szerint a növény hatalmas, látványos csapdái nemcsak rovarokat, hanem akár patkánynagyságú rágcsálókat is képesek megfogni.

Úgy tûnik, hogy nem nõ túl sok helyen a kancsóka, de McPherson reméli, hogy az eldugott, nehezen elérhetõ hegycsúcs, amelyet eddig csupán néhány alkalommal másztak meg, biztosítani tudja a növény védelmét.
Más növényeket is találtak

Az expedíció során egy másik kancsókát is felfedeztek, a Nepenthes deanianát, amelyet száz éve nem látott senki a vadonban. Az egyedüli dokumentált példányok odavesztek egy 1945-ös herbáriumi tûzvész során.

Furcsa, rózsaszín páfrányokat és kék gombákat is találtak, amelyeket nem tudtak azonosítani. A hegyrõl lefele jövet pedig egy feltûnõ, új harmatfûfajra bukkantak. A ragacsos csapdájú növény tudományos leírása még folyamatban van. Valószínûleg a Drosera-nembe tartozik, félig felálló levelei vérvörös gömböt képeznek körülötte.