2021.08.05. - Krisztina

30 kg-ra fogyott az anorexiás nõ - fotóval

30 kg-ra fogyott az anorexiás nõ - fotóval
Mi oka van, hogy anorexiássá válik valaki?! Borzasztó, hogy valaki soványan is dagadtnak képzeli magát...

30,1 kilogramm. Ennyi volt Samantha Smith súlya 2008-ban – alig több, mint egy nyolc éves, alsó tagozatos kisgyereké.

A bordái kiálltak, csontvázszerû testénél már csak beesett, öreg, összeaszott arca volt borzasztóbb. Kétszer olyan idõsnek nézett ki, mint amennyi valójában volt.
De Samantha Smith nem ismerte be, hogy bajban van, mindenkinek azt mondta: szó sincs anorexiáról. Nem fogadta el sem családtagjai, sem barátai segítségét, és nem volt hajlandó enni sem.

A szörnyûségnek az vetett véget, hogy érte aggódó édesapja készített róla egy fotót. Amikor megmutatta neki, elõvett egy régebbit is, amelyen az akkor még egészséges, normális súlyú Samantha mosolygott a kamerába.

A fiatal nõ, látva egymás mellett a két róla készült felvételt, elszörnyedt. Végre felfogta, milyen veszélyes, amit tesz, és belátta: ez nem mehet így tovább.

A következõ 16 hónapban Samantha – aki egy gyermek édesanyja – mindennap megnézte azt a fotót, amit az apja akkor készített róla, amikor alig néhány dekával nyomott többet 30 kilogrammnál. Ez segített neki abban, hogy mindennap rendszeresen egyen, egyre többet.

A 38 éves, elvált nõ, aki 14 éves fiával él, azért hozta nyilvánosságra a róla készült elborzasztó fotónaplót, valamint történetét, hogy tanulságul szolgáljon és egyben reményt adjon anorexiás nõtársainak. Hiszi: van gyógyulás.

– A fotónak köszönhetõen, amit édesapám készített rólam, elindultam a gyógyulás útján. Rendszeresen fényképeket készítettünk rólam, ezeken hétrõl hétre látszik, hogy felszedtem néhány kilót, hogy az arcom egyre kerekebb lesz. A bõröm visszanyerte fényét, korábban szürke és öreg volt. A ráncaim eltûntek, és a hajam is sokkal egészségesebb, mint 2008 nyarán – mondta a fiatal nõ. – Akkor úgy néztem ki, mint egy nyugdíjas, idõs nõ. Most úgy nézek ki, mint egy 38 éves fiatal nõ.

Samantha 2005-ben 63 és fél kilogramm volt. Soha nem volt még ilyen nagy a súlya. Úgy érezte: eljött az ideje, hogy fogyókúrázni kezdjen.

– Olvastam egy cikket arról, hogy a zöld tea fogyaszt. Naponta két bögrével ittam, így két hónap alatt több mint 6 kilót fogytam. Fantasztikusan éreztem magam, így növeltem a zöldtea-fogyasztást. Eljutottam odáig, hogy naponta 20 teafiltert áztattam forró vízbe és ittam meg – mesélte a fiatal nõ.

Hamarosan már csak napi 800 kalóriát vitt be a szervezetébe. A figyelmeztetõ jelek hamar jelentkeztek, de nem hallgatott rájuk.

– Büszke voltam a karcsúságomra. Nem akartam felfogni, hogy amit csinálok, azzal ártok magamnak.

2007-ben, a 36. születésnapján már elképesztõen sovány volt: mindössze 35 kilogramm. A haja hullani kezdett. A következõ évben is tovább fogyott: súlya alig haladta meg a 30 kilót. Gyerekruhákat kezdett hordani, aztán késõbb már ahhoz is gyenge volt, hogy egy bevásárlótáskát felemeljen.

Ekkor lépett közbe az apja, Mel Clifton, aki lefényképezte a csonttá soványodott Samanthát, és megmutatta neki a felvételeket.

– Sokkoló volt a látvány. 30 évvel idõsebbnek néztem ki a koromnál. Akkor végre szembesültem azzal: milyennek látnak mások – mondta a fiatal nõ. – Eldöntöttem: úgy akarok újra kinézni, mint egy igazi nõ. Ahogyan régebben.

Samantha napról napra többet evett, és rendszeresen fotók készültek róla.

– Elõször minden falat ételt úgy kellett leerõltetnem a torkomon. Amikor eljött az étkezés ideje, sírtam, mert rettegtem attól, hogy újra „kövér" leszek. De a családom végig mellettem volt, támogatott, és bátorított arra, hogy ne hagyjam abba, ne adjam fel.

Tavaly májusra a nõ visszanyerte korábbi súlyát. Azóta sokkal jobban érzi magát a bõrében. Most kiegyensúlyozottan táplálkozik. Élete fontosabb napjain átlapozza fotónaplóját, és végignézi a betegsége állomásain készült felvételeket.